Само 15 фирми имат право да изпращат на работа в чужбина

Посредническите услуги са напълно безплатни

Само 15 фирми имат право да изпращат на работа в чужбина

© Красимир Юскеселиев

Общо 154 фирми са регистрирани за извършване на посредническа дейност по наемане на работа в чужбина към 1 януари 2007, но реално само 15 имат право да изпращат хора на работа в чужбина, според информация в сайта на Агенцията по заетостта, където са публикувани списъците на регистрираните посреднически фирми, предаде БТА.


Причината е, че съгласно Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност фирмата-посредник първо трябва да се регистрира, а след това да регистрира и договор с чуждестранен работодател, за да има право да изпраща хора на работа в друга страна.


Според информация на страницата на Агенцията по заетостта към 1 януари 2007 г. са регистрирани 14 договора с работодатели от чужбина.




От Агенцията по заетостта съветват гражданите да проверяват фирмата, към която смятат да се обърнат, фигурира ли в списъците с регистрирани фирми. Такива списъци има и в приемната на агенцията, както и в бюрата по труда в цялата страна, съобщиха от Центъра за информация и услуги на агенцията, цитирани от БТА.


Съгласно наредбата посредническите услуги са напълно безплатни.


Гражданинът има право да получи от фирмата-посредник оригинален екземпляр от договора за наемане на работа, писмена информация за работодателя и за условията на труд в чуждата държава, включително размера на трудовото възнаграждение и вида на социалното осигуряване, както и информация за културата и бита на чуждата държава.


Към 1 януари т.г. е прекратена регистрацията на 17 посреднически фирми за наемане на работа в чужбина за нарушаване на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност. Техният списък също е публикуван на страницата на Агенцията по заетостта.


На 13 фирми регистрацията е прекратена по тяхно искане, а на четири - заради нарушаване на условията на наредбата. Това са фирмите: ЕТ "Анабел - Константин Василев", "Гаранс" ООД, ЕТ "Марков - Андон Марков" и "Рубикон - 21" ООД, сочи информация от сайта на Агенцията по заетостта. Регистрацията на фирма "Рубикон - 21" ООД е прекратена, заради изискване или получаване на такси или други плащания от търсещото работа или наетото на работа лице.


---------


Регистрираните фирми, които имат право да изпращат на работа в чужбина:


ЕТ "В и В - Васил Чепишев" за Република Кипър


"Глобъл Сървисис" ООД за Дубай, Ирландия и Великобритания


"Бул Медика Консулт" ООД за Великобритания


ЕТ "Дими - Димо Зънгаров" за Ирландия и Великобритания


"Експомед" ЕАД за Италия


ЕТ "Иван Желев – МТП" за Гърция


"Меридиан Консулт" ЕООД за Ирландия, Великобритания, Швеция и Португалия


ЕТ "Вал - Текс - Владимир Кръстев" за Кипър


ЕТ "САМИ - Емилия Енева" за Кипър


ЕТ "А.П.А. - Николай Розев" за Чехия


ЕТ "Кантора - Маламос - Петър Маламов – Сава Маламов - Соня Маламова" за Гърция


"Ифест" ООД за Кипър


"Конкордия Груп" ООД за Португалия и Великобритания


"Универсал Строй Консулт" ООД за Русия


"М - 98" ЕООД за Испания